Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář s Helou Potfajovou 19. - 20. 11. 2011

2. 12. 2011

Jak pečovat o sportujícího psa - posilování, koordinace, protahování

19. – 20. 11. 2011, Olomouc


O víkendu jsme se zúčastnili dvoudenního semináře s Helou Potfajovou, veterinářkou se specializací na fyzioterapii a rehabilitaci psů (brzy i na psí akupunkturu). Hela se mimo jiné se svými psy věnuje agility na vrcholové úrovni (několikanásobná členka repre týmu SR na MS v agility) a tanci se psem (závodnice a účastnice prestižní anglické soutěže Cruft). Pochází ze Slovenska a již pár let žije v Belgii, proto jsme rádi pokaždé, když se vydá sem k nám, do ČR, tím spíš do okolí Olomouce.

Psí posilování a protahování jsou dnes relativně žhavá témata, která se pomalu, ale jistě dostávají na mysl stále většímu počtu psovodů. Alespoň základní znalosti anatomie psa, protahování a posilování, by měly být samozřejmostí každého majitele aktivního psa.

U psů jsou používány různé cviky, jak lze posilování konkrétních svalů efektivně dosahovat, ať už za použití např. míčů (tzv. gymballů) či bez zvláštních pomůcek. Kromě samotného nasvalování je posilování dalším dobrým utužením a rozšířením vztahu a důvěry mezi vámi a vaším psem.

Jak na to?
Je dobré, když se nejdříve zúčastníte nějakého tematického semináře, než vezmete svého psa na míč nebo ho začnete vytahovat jako na skřipci ;O). To by také mohlo přinést více škod než užitku. Důležité je (ostatně stejně jako v jiných případech), vybrat si pečlivě správnou osobu, která Vám o tom bude přednášet. Hela je určitě tou správnou volbou! :0)

Co se dělo na semináři?
Je sobota ráno, asi 8 hodin a já se snažím rozlepit oči. :-P V 10 h jsme všichni měli být na místě. Přihlášených účastníků bylo 20 na oba dny. Když jsme dorazili, mohlo se začít.
Ze zkušenosti z přednášení už Hela ví, že nejlepší je začít úvodem do funkční anatomie psa. Málokdo ví, kde má to naše psisko vlastně ramenní kloub a kde kolenní, kde prsní svaly a co je svalová skupina ventrální a dorsální… Až jsme si prošli pohybový aparát a svalstvo, následovala pauza na řízek s bramborovým salátem (mňam), a pak jsme všichni vzali čtyrnožky, abychom si to všechno mohli zkusit nahmatat v praxi.

Dalším tématem v pořadí byla možná rizika vzniku zranění u sportujícího psa, a jak jim můžeme předcházet nebo je alespoň omezit. K čemu jsme nakonec došli? Z hlediska čistě anatomického se zdá být nejlepším řešením gaučink. To by ale byla pěkná nuda! Proto jsme se přeci jen zaměřili na to, jak a co dělat lépe. :0)

Třetím bodem sobotního programu bylo protahování. Hela nám nejprve všechny cviky ukázala na svých psích pomocnících. Důležité je, jak se má který protahovací cvik správně provést. Poté jsme si přivedli chlupáče my. Hela jednoho po druhém procházela a kontrolovala správnost provedení. Při tom jsme vedli věcné diskuze a konzultace.
Skončili jsme asi v 18 hodin, kdy se Hela s přihlášenými vrhla na sportovní prohlídky psů. Co si pod sportovní prohlídkou psa představit? Jednalo se o odborné palpační vyšetření svalů a končetin psů. V případě, že měl pes nějaký problém, navrhla Hela konkrétní terapii a co dál.

Je neděle ráno, asi 8 hodin a já se snažím rozlepit oči. :-P Začátek druhé části semináře byl zase v 10 hodin. Ve chvíli, kdy jsem se svezla na židli a uklidňovala sama sebe, že se probudím během první přednášky, Hela oznámila, že začneme zopakováním protahování psů. :0) Bylo to fajn, hned jsme si vše připomenuli a nehrozilo okamžité riziko ztráty naší (čti mojí) paměti. Následně přišlo téma rozcvičení psa (warm-up) a zklidnění (cool-down), aneb co dělat před výkonem a co po námaze. Naše hlavy už potřebovaly pauzu. Další super oběd, tentokrát Segedín. ;0)

Po jídle nám Hela ukázala další posilovací cviky a nejrůznější tríčky k posilování určitých svalových partií. Dále přišly na řadu balóny. Opět jsme si zkusili práci na míčích v praxi a Hela nás procházela. Bylo asi 16 hodin a my jsme se blížili ke konci. Ve zbytku času byl prostor pro diskuzi a otázky. Po ukončení a velkých dících Hele, jsme se pomalu začali rozjíždět zpátky do svých domovů.

Kolem 18 hodiny začaly poslední objednané sportovní prohlídky psů. ;0)
Lehce zarážející bylo, že ze 17 vyšetřených psů různého věku a různých plemen prošli pouze 3 s čistým štítem.


Všechny přednášky byly velmi zajímavé a určitě vhodné pro každého majitele psa, nebo pro každého, kdo žije aktivní život se psy. Praxe zařazená do seminářů byla skvělá, Helu bych jako přednášející ohodnotila na výbornou. :0) Troufám si říct, že seminář byl obohacením pro každého; a i ti lidé, kteří už o této tematice něco věděli, mohli využít zkušeností skutečného odborníka a zeptat se na jakoukoliv nejasnost.

Pokud jste dočetli až sem a třeba vás to zaujalo, neváhejte se se psím protahováním a posilováním blíže seznámit!

Zuzana Břehová
článek publikován i na webu Kiricanu Olomouc, s fotografickou přílohou.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář